Изменения в Закона за движение по пътищата от 12.10.2016г.

На заседание от 12.10.2016г., Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, е представила на обсъждане и гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, като въпросните изменения в Закона за движение по пътищата са приети на второ четене.

Представям ви част от приетите промени :

  1. Използването на зимни гуми или вериги ще е задължително, когато на пътя има сняг или лед. Водачите трябва да се съобразяват с метеорологичните условия. Нарушителите ще се глобяват с фиш, на стойност 50 лева.
  2. Номерата на колите, управлявани от пиян шофьор, да бъдат сваляни на пътя. След махането на регистрационните табели от пътните полицаи превозното средство ще се спира от движение за срок между половин и една година, а санкцията ще се прилага и за водачите, употребили наркотици или друго упойващо вещество, както и за тези, отказали проверка. При положение, че хванатият да кара пиян не е собственик на колата, спирането от движение ще е за максимум месец.
  3. Новост е и приетото решение, когато шофьор е хванат без книжка, той и колата да бъдат освободени, след като дойде правоспособен водач.

За да станат новите текстове факт, те трябва да бъдат приети окончателно и от парламента.

— Публикувана на October 15, 2016 в 9:24 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *